Informujemy, że nasza strona wykorzystuje pliki cookie do analizy ruchu, logowania się do sklepu oraz obsługi koszyka. Więcej informacji najdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Ziemniak (Solanum tuberosum L.) to gatunek rośliny należący do rodziny
psiankowatych. Nazwa „ziemniak” odnosi się zarówno do całej rośliny, jak i do
jej jadalnych, bogatych w skrobię bulw pędowych, z powodu których gatunek jest
uprawiany na masową skalę. Roślina wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie
udomowiono ją już przed tysiącami lat. Ziemniak został przywieziony do Europy w
końcu XVI wieku, w ciągu następnych stuleci stał się integralną częścią wielu
kuchni z całego świata. Obecnie jest czwartą pod względem produkcji rośliną
uprawną (po kukurydzy, ryżu i pszenicy). Ziemniak młody jest nieco drobniejszy
od zwykłego ziemniaka, ma delikatniejszą skórę, dużo witaminy C i jest mniej
tuczącye. Ziemniak jest warzywem wszechstronnym w kuchni.