Zioła i przyprawy
Czym byłaby każda kuchnia bez ziół? Są one idealnym uzupełnieniem niemal każdego dania. Nieraz nadają mu dodatkową głębię lub eksponują zupełnie inny smak. Wśród naszych ziół znajdziecie zarówno doniczki jak i świeże zioła cięte. Jeżeli chodzi o odmiany polecamy: bazylię, bazylię tajską, cząber, estragon, kolendrę, liść laurowy, lubczyk, majeranek, melisę, miętę, oregano, rozmaryn, tymianek, tymianek cytrynowy, soliród, szałwię, trawę cytrynową i trybulę. Pamiętajmy, że nadmiar ziół możemy ususzyć lub zamrozić. Popularne jest mrożenie ziół w formach do kostek lodu – do każdej komory wrzucamy kilka szczypt ziół, następnie zalewamy wodą i mrozimy. Każda taka kostka równa się jednej porcji ziół, którą możemy dodać do zupy i innych dań.